sunnuntaina, syyskuuta 10, 2006

Hurricane Season - kun vaihtarit valtas kaupungin.

Round and round again
You must feel pretty brown spin to your end
Driving from dusk till dawn
Searching for another teenage relation

Same old people, same old town
Same old questions why
People spending all their time
Living without life

Vaihtarit on hassuja olentoja. Erasmus-piirit on niin pienet, ja menit sitten Erasmus-bileisiin Islannissa, Saksassa, Sveitsissä, Suomessa tai missä vain, on meininki aina sama. Halvinta kaljaa, muovikupit, läppäri soittaa musaa ja tupakansavu valtaa huoneen. Seistään piireissä, otetaan kuvia, ihmetellään yhdessä uutta maata. Paikalliset hukutetaan kysymyksiin; MitäMissäMilloin? Miten niin marraskuussa ei voi mennä järviristeilylle?

You have to have the right style and a haircut
To be able to join their little club
You come here get rid of your past
This town gives you a free banquet salvation

Same old people, same old town
Same old questions why
People spending all their time
Living without life


Vaihtariks lähdetään niin eri syistä; valtaamaan maailmaa, tutustumaan haaveiden kohteeseen, oppimaan kieltä, lähdetään, vain koska se kuuluu opintoihin, tai koska se näyttää hyvältä cv:ssä. Kohdetta et ehkä aina saa itse valita, mutta päätös lähteä on aina jokaisen vaihtarin itse tehtävä. Siispä en käsitä näitä tapaamiani vaihtareita ollenkaan. Suomalainen ruoka on mautonta, Suomessa on vaan puutaloja, ne on kauheita. Te syötte niin aikaisin, ja juotte vain maitoa. Mä ajattelin, että täällä ois rikkaampaa. Nää ihmiset on ihan kännissä, inhottavaa. Tule Suomeen, tutustu, ihastu tai vihastu. Mutta älä pliis koko ajan hauku mulle mun kotia.

Same old people, spending their time
Living without life
Same old people, spending their lives
Living without time

Living in behind now
I'm free now
Living in behind now
I'm fine now
I'm fine now

Deepparit sen sano. Tää on Suomi-meininkiä. Sori vaihtarit, tää on mitä meillä on tarjota.

Vaihtari: Suomi on kiva, mutta en mä kyllä täällä vois loppuelämääni asua.
Minä: En minäkään.

4 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Mistä noita valittajia oikein sikiää..?

Suvi kirjoitti...

Niinpä.

Anonyymi kirjoitti...

Tiivistit hyvin Erasmus-elämän, nousivat omat vaihtariajat mieleen. En kyllä muista syyllistyneeni tuohon narinaan, hyvällä asenteella oli kivaa ja huoletonta surffailla muutama kuukausi.

Nykyisessä asuinpaikassani Texasissa kyllä syyllistyn krisoimaan maata paikallisillekin. Täytyyhän näitä patriootteja jollain tavalla hillitä, ja sitä paitsi tämän laajuusluokan ulkopolitiikan on vähän parempi kestää kritiikkiäkin. Yritän kuitenkin pitää mielessä senkin, että tämä on tosian heidän kotimaansa (ja monille all they know...) ja olla vähintään yhtä paljon positiivinen kuin negatiivinenkin. Tyyliin: on ihanaa kun täällä on niin fiinit uima-altaat mutta teidän presidenttinne on helvetin tyhmä ;)

Terveisiä Dallasista!

Suvi kirjoitti...

Sitähän se on, tasapainoilua kunnioituksen ja rakentavan kritiikin välillä. Tiedetäänhän se, että täällä kehä kolmosen ulkopuolella on monille liian hiljaista ja liian suomalaista. Kuitenkin osa osaa ottaa irti Suomesta kaiken, sellaisena kuin Suomi heille näyttäytyy. Mutta ainainen narina on mielestäni outoa, mitäs tulit?

Itselläni oli samaan aikaan paras ja kauhein Erasmus-vaihto. Vanhempani järkyttyivät syvästi nähdessäni asuntoni, oma asenteeni oli, mitäs tässä. Onpas ainakin katto pään päällä. It's attitude that counts!